Sidor

torsdag 4 augusti 2011

Att ha en hållbar häst

Dem senaste veckorna har jag haft någon grej för att läsa ridsportstidningar. Vilket gör att man får lite nya ideér och nytt tänk. Läste en artikel om de här med att de vi många göra inom ridsporten är att träna för fort och för länge.

Man intervjuade 3 personer, John Withaker, Stig H Johansson, och Tomas nånting som tävlar i körning.
Alla 3 pratade om att när hästar blir skadade och inte håller i ridningen handlar de oftats om hur man tränar.
De många gör del är att man oftast sätter igång dom för lite efter en skada, dom pratade någonstans om att om hästen varit halt i ca, 4 veckor ska man sätta igång dom minst 4 veckor. Alltså minst lika länge som hästen varit skadad. De andra dom pratade om va att när hästen ska börja tränas, så ska man inte boka en träning på 45 minuter en timma, utan man ska träna korta stunder och öka mer och mer varje gång. Just för att inte överanstränga. Om man byter träningssätt, tex en ny tränare och ett nytt tänk när man rider som är nytt både för dig och din häst, är de ännu viktigare att man tar korta stunder och mer och mer för varje gång. Då de handlar om nya muskler som hästarna ska börja jobba med som dom inte är lika starka i.

En 3e sak dom pratade om va att vi som håller på med hästar är för okunniga när de handlar om hållbarhet. Att växla underlag och träningplanering osv. Alla pratar om att ha en planering! De är nummer 1 för att man ska kunna få en sån hållbar ridning och häst.
Dom tyckte också att de vi är för dåliga på är att fara på utbildningar och olika föredrag om hästar. Att man måste veta mer och kunna förstå att de inte bara är att träna och komma igång.
Dom pratade lite granna också om att när man tävlar, så ska man inte ha för bråttom i att kasta sig upp i klasser, dom pratade mest om hoppning. Men de va intressant att läsa.

John Whitaker sa att han tävlar bara om han vet att han har en chans att vinna, annars tävlar han inte för att de sliter mest på hästen.
Han berättade också att han är nog en av dom få som hoppar minst av alla stora tävlingsryttare, han ansåg att ridningen handlar inte bara om den gren man tävlar i utan man ska även fokusera på resten, just för att dem ska hålla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar